Werk aan de winkel voor SBS, Tien en RTL! Een grondige herziening van de vroege middag- en nachtprogrammering van de commerciële zenders lijkt aanstaande. Het ministerie van Justitie heeft het afgelopen jaar aangifte gedaan tegen aanbieders van belspelletjes en heeft hiermee gehoor gegeven aan niet minder dan twee van de circa 100 klachten die het over deze geldklopperij ontving. Sinds begin 2006 zijn alle vormen van kansspelen gebonden aan een gedragscode. Volgens deze code, die er is gekomen dankzij de inspanningen van SP-kamerlid Jan de Wit, mogen belspelletjes enkel dienen ter promotie van een product.
De gedragscode heeft in de praktijk echter niet het gewenste effect: iedereen die een afstandsbediening kan hanteren weet dat bij spelletjes als Garito en Puzzeltijd niets meer wordt gepromoot dan de bevallige presentatrices zoals Gigi en Celine, die met een vermoeiende overdaad aan enthousiasme (“Bel nu! Deze 1000 euro kan zó van jou zijn! Als je maar NU belt! Het is een getal tussen één en vier, maar geen twee!”) ogenschijnlijk doodeenvoudige puzzels presenteren die in werkelijkheid doorgaans onmogelijk op zijn te lossen.
Aanbieders van belspelletjes zijn veelal niet in het bezit van de benodigde kansspelvergunning, reden voor de Consumentenbond om nader onderzoek te verrichten naar deze miljoenenindustrie. Ook de vermeende fraude bij stemrondes van programma´s als Big Brother, X-Factor en Dancing on Ice is onderwerp van discussie.
Overigens is het zeer verrassend om te zien hoeveel tweederangs presentatoren hun carriére begonnen zijn in de wondere wereld van de belspelletjes. De erfenis van vele jaren geestdodende belspelletjes is een stortvloed aan ´BN-ers´, wiens enige talent inhoudsloos oreren is. Wie kent bijvoorbeeld Mike Starink nog? Ter uwer leedvermaak een overzicht van alle (voormalige) belspelpresentatoren.